מולד - המרכז להתחדשות הדמוקרטיה
ניתוח ופרשנות
30.12.2013 מחקר

התהליך המדיני, ההתנחלויות וסדר העדיפויות הלאומי - סקר מולד 2013 (חלק ב')

סקר דעת קהל שערך מולד מגלה שהציבור הישראלי תומך במתווה שלום הכולל את חלוקת ירושלים ושיבת פליטים מוגבלת, רואה במתנחלים סקטור עם אינטרסים זרים לו, מתנגד להטבות הניתנות להם ותומך, גם כיום, בהתנתקות

באוקטובר 2013 ערך מרכז מולד סקר דעת קהל שכלל מקבץ שאלות מפורטות על תהליך השלום, חלוקת הארץ והיחס של הציבור להתנחלויות. זהו אחד הסקרים המקיפים והמעמיקים ביותר שנערכו בישראל לבדיקת עמדות הציבור ביחס לשאלות אלו.

הסקר נערך בעברית, רוסית וערבית באמצעות ראיונות טלפוניים, בשילוב מספר מצומצם של שאלוני אינטרנט לצורכי ביקורת. המדגם היה גדול במיוחד, והוא כלל 1,200 ישראלים, מתוכם 1,000 המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית, בתוספת 200 המהווים דגימת-יתר של מצביעי מפלגת "יש עתיד". התוצאות הסופיות שוקללו מחדש כדי למנוע ייצוג-יתר של מצביעי "יש עתיד" במדגם הכללי, והן מהוות מדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית.

לעיון בתוצאות המלאות

ממצאים מרכזיים:

  • הציבור הישראלי תומך בהסדר שלום במתווה המסתמן - כולל פינוי כ-100 אלף מתנחלים החיים מחוץ לגושי ההתיישבות, חזרה מוגבלת של פליטים פלסטינים וחלוקת ירושלים. הסכם זה היה זוכה לתמיכת רוב הציבור הישראלי במסגרת משאל עם. רוב ברור של מצביעי "יש עתיד" תומכים בהסכם, וניתן למצוא רוב מפתיע לפינוי התנחלויות גם בקרב מצביעי "הליכוד ביתנו".
  • למרות מאמצים ארוכי-שנים להתנחל בלבבות ולהתבסס בלב הקונצנזוס הישראלי, המתנחלים עדיין נתפסים כסקטור בעל אינטרסים שונים במובהק מאלה של הציבור הישראלי הרחב. רוב הישראלים סבורים כי האינטרסים הביטחוניים, הכלכליים והמדיניים של המתנחלים שונים משלהם.
  • רבים מאזרחי ישראל, שמגלים עניין עז בחלוקת המשאבים הלאומית ובמצבו של מעמד הביניים, רואים במתנחלים מעין "טייקונים שמעבר לקו הירוק", אשר זוכים: א) להשפעת-יתר על המערכת הפוליטית, ב) לתקצוב-יתר בהשוואה לשאר אזרחי ישראל. למעשה, מבין מצביעי כל המפלגות בישראל, תומכי "הבית היהודי" הם היחידים שסבורים כי סדר העדיפויות של המתנחלים עולה בקנה אחד עם סדר העדיפויות הלאומי. הניכור של הציבור הישראלי כלפי מפעל ההתנחלויות בא לידי ביטוי גם בעובדה שרוב גדול מתוך אזרחי ישראל לא ביקר באף התנחלות בשלוש השנים האחרונות ושרבים מהם מעידים כי לא חצו מעולם את הקו הירוק.
  • רוב ברור בציבור הישראלי הרחב מתנגד להטבות הכלכליות המופלגות שלהן זוכים המתנחלים בתחומים כמו דיור, חינוך וחלוקת משאבים כללית. כל שש ההטבות שהצגנו בפני הנשאלים נראו מוגזמות בעיני הציבור. לפיכך, ניתן להניח כי אם יגיע כוח פוליטי שיבקש לשנות את ההטבות הללו בשם עיקרון השוויון, רוב הציבור צפוי לתמוך במהלך זה.
  • בניגוד למיתוס הרווח במערכת הפוליטית ובאמצעי התקשורת, הציבור הישראלי לא סבור כי ההתנתקות הייתה מהלך כושל, מזיק וטראומטי. ההפך הוא הנכון: רוב מוצק של ישראלים תומך בהחלטה לבצע נסיגה חד-צדדית מרצועת עזה.