לקריאת התחקיר המלא לחצו כאן
לקריאת הנספחים לתחקיר לחצו כאן
מעטים בלבד מבין אזרחי ישראל מודעים למידת השפעתו של הלובי האוונגליסטי על המתרחש במערכת הפוליטית. נראה כי ככל שהלובי הזה מחזק את אחיזתו במסדרונות הממשלה והכנסת, כך הוא מצליח לשמור על פרופיל נמוך ולהישאר אחד השחקנים הכי פחות מוכרים בזירת הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
בעשור האחרון נרשמה התקרבות משמעותית בין גורמים בכירים בפוליטיקה הישראלית להנהגה האוונגליסטית: קבוצות אוונגליסטיות מעצבות את סדר היום הפוליטי של חברי כנסת, משפיעות על יחסי החוץ של המדינה ומשקיעות הון עתק בתשתית ארגונית שמאפשרת להן להתערב במצב המדיני במזרח התיכון. קבוצות מאורגנות אלו נהנות מנוכחות קבועה במוסדותיה הרשמיים של המדינה, וכל זאת הרחק מעיניהם של אזרחי ישראל, המושפעים באופן ישיר מהתערבותו הגוברת של הזרם הדתי הפונדמנסטליסטי במציאות חייהם.
תחקיר זה מתחקה אחר מבנה הלובי, הגופים הקשורים אליו ודרכי פעולתם. יתרה מזאת, הוא מתאר את השלכות המעורבות האוונגליסטית על הפוליטיקה והחיים בישראל: מיהם הגופים האוונגליסטיים המרכזיים? מהי התשתית האידאולוגית-תיאולוגית שמניעה אותם? מהם מקורות המימון שלהם? מיהם בני בריתם המרכזיים? ומדוע למרות פעילותם הענפה אין אנו שומעים עליהם?
פעילותו הכמעט-חשאית של הלובי מתבצעת תחת אצטלה של תמיכה ללא סייג במדינת ישראל. למעשה, מדובר בתמיכה צרה בהרבה, שרואה לנגד עיניה לא את טובתה הכללית של המדינה אלא חזון פוליטי ספציפי ומוגדר - זה המזוהה עם הימין המתנחלי. זו הסיבה שחלק ניכר מהקשרים הכלכליים והמדיניים של האוונגליסטים מתנהלים מול גופי הימין: מפלגות, עמותות ומועצות מקומיות.
מדובר בברית פוליטית חדשה יחסית, הנשענת על הצטלבות אינטרסים ובסיס אידאולוגי משותף. מבחינת אינטרסים, בדומה להנהגת יש"ע, גם האוונגליסטים מתנגדים באופן נחרץ לחלוקת הארץ כפתרון אפשרי לסכסוך הישראלי-פלסטיני. אלא שבניגוד למתנחלים, הם עושים זאת מתוך אמונה שהתפשטות יישובים יהודיים בכל חלקי ישראל המקראית היא בבחינת תנאי מקדים להתגלות השנייה של ישו. חזונם המשיחי של חלק מהמנהיגים האוונגליסטים מייעד לעם היהודי בישראל גורל רע ומר: שני שלישים ממנו יושמדו במלחמת גוג ומגוג. מבחינה אידאולוגית, הימין האוונגליסטי והימין המתנחלי חולקים שפה משותפת, שבאה לידי ביטוי בסדר יום חברתי שמרני דומה ובעוינות עזה כלפי האסלאם.
הפן החשוב ביותר של הברית בין הנצרות האוונגליסטית לימין הישראלי מתבטא בהשפעת הארגונים הנוצריים על יחסי ישראל-ארצות הברית. גופים אלה, הנהנים מתשתית ארגונית מפותחת וממשאבים כספיים רבים, מעורבים במהלכים דיפלומטיים הרי-גורל ומשמיעים בוושינגטון את קולו של הימין המתנחלי בעוצמה חסרת תקדים. כך, למשל, הם מפעילים לחצים אדירים על הבית הלבן - בין שיושב בו נשיא דמוקרטי או רפובליקני - להימנע מקידום כל פשרה מדינית בין ישראל לפלסטינים. גורמים אוונגליסטיים גם שיחקו תפקיד מרכזי מאחורי הקלעים של משבר נתניהו-אובמה לפני בחירות 2015.
אף על פי שרבות מהקבוצות האוונגליסטיות מייחלות בגלוי למותם ההמוני של מיליוני יהודים, הן זוכות לשיתוף פעולה מצד גורמים ממלכתיים. הכנסת הפכה זה מכבר למוקד פעילות אוונגליסטית שוקקת שבמרכזה עומדת "השדולה לקידום היחסים עם קהילות נוצריות בעולם", גוף פרלמנטרי רב- השפעה וממון, המגובה על-ידי רשת של 25 שדולות אחיות בבתי נבחרים בעולם.
מאחורי פעילות השדולה בכנסת עומדת קרן ה-IAF, קרן זרה המבוססת בוושינגטון ומנווטת את מהלכי השדולה בהתאם לסדר היום הפוליטי של ראשיה ותורמיה. במרוצת השנים עלה בידי הקרן ליצור זהות מוחלטת בינה ובין השדולה הרשמית - תוך שימוש אסור בסמלי מדינת ישראל - וכך נהנתה ממראית עין של גוף רשמי השייך לכנסת, אף שאינה כזו.
הקשר בין חברי הכנסת לשותפיהם האוונגליסטים אינו רק אידאולוגי, אלא גם כזה שיש בצדו טובות הנאה. הקרן וארגונים נוספים מרבים להטיס חברי כנסת לנסיעות ממושכות ביעדים אקזוטיים בחו"ל. חלק מחברי הכנסת אף נהנים מתרומות מאותן כנסיות שמטיסות אותם. הח"כים, בתורם, מקדמים את האינטרסים של הכנסיות בארץ: מעניקים להן פרסים, מקצרים עבורן תהליכים ביורוקרטיים ומסייעים בגיוס כספים. לדוגמה, באחד המקרים העניקה המדינה לכנסייה מיסיונרית שטח נרחב בקרבת הכנרת לטובת מיזם נדל"ני - ללא מכרז וללא האישורים המתאימים.
האוונגליסטים משמשים גם גורם מרכזי במימון מפעל ההתנחלויות. עשרות מיליוני דולרים זרמו בשנים האחרונות מחו"ל אל יהודה ושומרון למימון פרויקטים שונים - החל במבני ציבור, עבור בציוד ביטחוני וכלה במחלבות ומִגדלי מים. כמו כן, ארגונים אוונגליסטיים מספקים כמות גדולה של מתנדבים לחקלאים מעבר לקו הירוק, כולל במאחזים בלתי-חוקיים. בתוך כך, הלובי האוונגליסטי פועל מול יחידות צה"ל ומקדם ארגונים מיסיונריים, עמותות הנאבקות בהפלות, מהלכים נגד הקהילה הגאה וגופים הפועלים להקמת בית המקדש השלישי בהר הבית, מתוך שאיפה להצית מלחמה כוללת מול האסלאם העולמי.
אבל סיפורה של הברית הפוליטית הזו הוא בראש ובראשונה סיפורו של הימין הישראלי, ויש בו כדי לצייר תמונת מצב של התהליכים המתחוללים בו. ראשית, הקשרים הכלכליים הענפים בין הצדדים מפריכים את טענת הימין כי השמאל הישראלי - ורק הוא - נשען על כסף זר. שנית, השותפות בין הימין הישראלי לכוח היחיד בפוליטיקה האמריקאית שעדיין דוחה את פתרון שתי המדינות מעידה על התרחקותו חסרת התקדים מבני בריתו המסורתיים הליברליים במערב. שלישית, מציאת תשתית אידיאולוגית משותפת עם מי שנחשבים לשוליים הקיצוניים והפונדמנטליסטיים של המפה הפוליטית העולמית מלמדת רבות על תהליכי ההדתה וההקצנה שעבר הימין הישראלי בעשר השנים האחרונות.
לקריאת התחקיר המלא לחצו כאן
לקריאת הנספחים לתחקיר לחצו כאן